Gästspel nummer 2.

Är återigen mycket tacksam över att få det ärofyllda uppdraget att bidra med en text till bloggen. Detta kåseri kommer den här gången behandla föregående veckans match mot skutskär, lite om veckans träningar och det framtida kvalspelet för KIS-bandy. Trevlig läsning. 
 
Köpings is - Skutskär 5-0.
Lördagens match på Kristinelunds IP kommer inte att gå till historien som den mest välspelade bandymatchen som har spelats, däremot kanske den mest snörika. På uppvärmningen, ungefär en timme innan drabbningen så började det komma ner nederbörd i form av snö på Krillans is. Det var ett typiskt "duggsnö" (typ som duggregn men i form av snö) som i början såg ut att vara helt utan betydande inverkan på matchens utgång. Men det var ju som sagt en timme innan matchen startade. När matchen väl startade var det dock inte nederbörd i form av duggsnö som belägrade Krillans is, utan det var i form av ett snöfall som liknade ett midsommarregn. Detta midsommarregn i form av snöfall gjorde isen ganska snabbt svårspelad. De gultröjade laget var de som spelade bäst utifrån de givna yttre förutsättningarna och skapade flest heta målchanser. Dock utan att nå någon framgång i målprotokollet. Bristen på målfabrikation från Köpings is ska dock tillskrivas gästernas målvakt André Melin som var väldigt bra matchen igenom men synnerligen bra i första halvlek där han bland annat räddade en straff. Gästernas farligaste målchans kom på en straff efter att undertecknad kastade bollen rätt i gapet på en gulklädd spelare. Problemet var emellertid att den gulklädde spelaren inte hade gul tröja utan istället gula byxor. Konklusionen av detta blev att gästerna fick en straff och Victor Elander i KIS fick besöka botbänken efter att förtjänstfullt ha rivit ned Skutskärsspelaren i straffområdet. Fram till straffpunkten skrinnade gästernas hårdskjutande libero Åke Gillberg. Spelaren som är välkänd för sitt hårda skott. Eller som Västanfors tränare hade sagt "Aaakee kaan skjuuutaa". Västanfors ryske tränare har spelat med Åke i Skutskär för ett antal år sedan och därmed blivit varse hans bössa. Hur som helst så gled Åke fram till straffpunkten och sköt bollen mitt på undertecknad och ställningen i halvtid förblev 0-0. 
 
Till den andra halvleken tilltog om möjligt snö. Vi sade att vi skulle försöka spela bollen efter marken i halvtid, dock gick det endast i några minuter. Dock hindrade det inte Köpings nummer 18 och tillika skridskovirtuosen Rasmus Lindqvist som snyggt satte 1-0. Detta till de trogna 71 hängivna Köpingsfansens glädje på läktaren som hade trotsat snöovädret. Sedan flöt målen in i snabb takt fram till 4-0 efter timmen spelad. När ungefär det hade spelats en timme blev isen nästintill ospelbar på grund av snöfallet. Snön som föll hade kunnat göra vilken mellanstadieelev med snöbollskrigsintentioner glad, då snön var den mest kramvänlig snön som Sverige har skådat. Tur att vi inte har några mellanstadieelever i laget. Efter det hann KIS med att både missa en straff samt att göra ett mål på straff. Slutresultatet tillskrevs sålunda 5-0 till Gulsvart. När matchen var påväg att avslutas slutade snön retfullt att falla från himlen, tur då att resultatet visade Köpingsvinst. Resultatet innebar att vi har vunnit över samtliga lag under grundserien. Det var även målet vi satte upp innan matchen. 
 
Tre bollar: 
3 bollar: Henrik Olsson. Henke var vikarierande libero i denna match och gjorde det med den äran. Åldermannen slog borta samtliga bollar på tennis och hans volleyspel går att likna med Björn Borgs i fornstora dagar. Kul!
 
2 bollar: Anders Kvist. Nu kanske inte den här matchen var någon av hans bättre matcher, men 54 mål på 18 matcher måste ändå uppmärksammas. Kul från hans insats under matchen var att han snodde ett mål från Gustav Eriksson. Gurra hade genom ett friläge skaffat sig själv öppet mål och skulle precis lägga in bollen i nätmaskorna när Kvirre dyker upp som skjuten ur en kanon och skriker för full hals "AKTA". Gustav som är en smart yngling aktar sig för att inte få ett ben avhugget och lämnar snällt över bollen till åldermannen som kunde peta in sitt 54 mål i ordningen på klassiskt kvirremanér. Är man skyttekung så är man. 
 
1 boll: Marcus Kåberg. Trots att Marcus inte spelade på grund av sjukdom så var hans närvaro lätt att skönja på Krillan. Han var som vanligt längst i folksamlingen, det förtjänar förstås en boll. Bra Marcus. 
 
Träningsveckan.
I veckan har man kunnat se ett KIS med ansiktsbehåring. Nåväl, det är ju inte alla som har någon skäggväxt av olika anledningar, men några har sparat mustasch. Bloggens grundare och min nestor har odlat en fin behåring på överläppen. Vi får se om det är fler som följer efter på hans inslagna väg eller ställer sig bredvid vägen. Kom ned på matcherna så får ni se. 
 
Annars har träningsveckan sett bra ut där laget har tränat måndag, tisdag och onsdag. I måndags var lokal-tv nere på träning och pratade med tränare Ari & ordförande Urban, de spelade även in lite av träningen. Just detta kanske inte skrämmer motståndarna inför kvalet. I tisdags var träningen lite sådär och undertecknad hade som vi brukar säga i laget "sämst träning ever" där en slips hade gjort mer nytta i målet. Igår (onsdag) var nog den bästa träningen för veckan och det är ju ett gott tecken inför helgens två matcher. 
 
Framtida kval.
Inför årets allsvenska krav har bandyförbundet gjort om kvalet. Tidigare har det varit ett dubbelmöte där vinnaren har gått upp till allsvenskan. Numera är det en kvalserie med fyra stycken lag och dubbelmöten med respektive lag. Vinnaren av kvalgruppen går upp till allsvenskan och de övriga lagen får spela i div. 1 nästa säsong. Köpings serie består av Åtvidaberg, Selånger och Haparanda. Nedan följer en kort sammanfattning av de lag som vi kommer att möta i kvalet.
 
Åtvidaberg
Åtvidaberg tog sig till kval som bästa två av de fem div.1-serierna. De spelade i den södra serien och fick de Åby/Tjureda före sig i tabellen. Mitt starkaste minne från Åtvidaberg måste vara för ungefär tio år sedan i en pojklagsmatch mot tidigare nämnda lag. Vi kom dit på en fredag på vårkanten och fick ganska omgående när vi kom fram till klassiska Kopparvallen reda på att matchen kanske skulle bli inställd. Konstigt tänkte vi, visst det var några plusgrader men det borde väl inte kunna sätta stopp för matchen. Anledningen fick vi senare se var att vaktmästaren kunde pressa en skruvmejsel genom isen. Matchen gick till slut av stapeln, dock kan jag inte komma ihåg slutresultatet. Noterbart är att Åtvidabergs spelare nummer 10 torde varit med den matchen, då han också är född 1991 (lite kuriosa är alltid trevligt). Vi möter Åtvidaberg i första matchen borta (26/2 kl. 19,30) och sista matchen i kvalet hemma (10/3 kl. 19,00).
 
Selånger
Om Selånger skulle jag kunna ägna ett helt blogginlägg, dock finns inte tiden för det. Anledningen till detta är att jag har spenderat mina två senaste säsonger i den klubben och har enbart gott att säga om den föreningen. En mycket fin klubb. Det kan jag säga mellan matcherna, dock är det fullt krig som gäller under matcherna och då spelar det ingen roll hur fin eller bra en klubb är, då är de motståndare. Lite ska jag dock nämna om Selånger. Selånger styrs med järnhand av Bodda (eller borgmästaren som han också kallas). Det är en kort, korpulent man i sina bästa år som har funnits med i Selånger sedan mitten av 1970-talet. Han är klubbens allt-i-allo och fixar allting som har med bandy att göra. Han är lätt att upptäcka runt bandyplanen. Han har ALLTID en uppknäppt Selångerjacka med en kortärmad t-shirt med Kennethklubben-emblem under. Han är en eldskäl precis som Köpings Dan Olsson. Varför nämner jag då dessa? Jo, jag tycker att personer som arbetar i skymundan får alldeles för lite uppmärksamhet och de förtjänar exakt samma uppmärksamhet som spelarna på isen. Ni gör ett fantastiskt jobb, utan sådana personer som Bodda och Dan Olsson skulle varken Selånger eller Köpings is finnas. Tack!
 
Efter denna utläggning så återgår vi till det sportsliga. Selånger har dominerat den norra serien under året och endast åkt på två stycken förluster mot antagonisten Söråker och Broberg U. Enligt rapporter norrifrån har Selånger blandat och gett under säsongen. Det blir intressant att se hur de agerar när de äntrar planen mot Köping. Vi möter Selånger hemma (28/2 kl. 16,00) och borta (6/3. 14,00).
 
Haparanda
Haparanda är nog bandysveriges största frågetecken den här säsongen och alla kassörers mardröm. Efter att ha börjat säsongen dåligt så väntade man bara på att de skulle rycka upp sig under säsongens slutskede. Den uppryckningen skedde tyvärr aldrig och de får försöka att kvala sig kvar i allsvenskan. Det man kan säga om Haparanda efter att ha sett dem emot Västanfors på Krillan i söndags är att de har en ryss. En ryss som åker över stora ytor och om möjligt skjuter mer ofta än Marcus Kåberg. Typ så.  Vi möter Haparanda borta (2/3 kl. 19,00) och hemma (4/3 kl. 19,00).
 
Det var allt för gästspelet den här gången. Kom gärna och heja på oss i kvalet.
 
// 1 

Serieseger och bortförklaringar

Tack vare att Skutskär tog poäng mot Uppsala BOIS så blev Köpings IS Bandy seriesegrare i division 1 östra säsongen 2015/1016. Tack för kaffet! Ni som spelade på det innan säsongen fick knappt pengarna tillbaka.
 
Skutskär kommer på besök idag och har en bra form. Det har vi med. Det enda laget vi förlorat mot i serien så vi har självklart revansch att hämta och därigenom gå in i kvalet med en bra känsla. Skutskär spelar genom en spelare och söker mycket hörnor som Åke sen skjuter. Det borde vi kunna fixa.
 
Läget i laget:
Kråka i näsan på Svessa och Kåberg. Oklart vem som blir längst på plan idag.
Karlsson fortsätter bygga vidare på nollan från Relitahallen.
Victor har återhämtat sig från skidresan till Romme i tisdags, fit for fight.
 

Det har under alla år kommit diverse olika bortförklaringar till varför man inte kan träna. Detta året är inget undantag. Man kan tycka att dessa bortförklaringar borde ta slut men icke, det kommer fram nya hela tiden. Många av årets har kommit från det yngre ledet, mycket innovativa sådana dessutom. Några exempel:
 
- Kan inte träna ikväll, det är för sent.
Tufft då man måste vara hemma efter Bolibompa.
- Kan inte träna ikväll, har möte imorgon.
Vi är inte proffs så då får man se till att sköta jobbet.
- Tränar inte ikväll, har varit i Romme med skolan.
Alla vet hur jobbigt det är med utförsåkning där gravitationen gör jobbet...
- Kommer lite till träningen idag.
En ursäkt från det äldre gardet. 
- Hinner inte komma ner i veckan. Beordrad övertid tills 10/1.
Snabb räkning vid tillfället fick vi ihop till 120 timmar övertid i sträck. Hårda bud.
- Kan inte träna. Min trunk är på Volvo i Göteborg.
Inte bara vissa spelare som är vagabonder, utan även deras utrustning
- Kan inte komma ikväll, har skolarbete och annat.
Skolarbete är ok. Annat? Den är diffus...
 
Denna ursäkt är dock under bältet. Bokstavligen.
Men om någon ursäkt att inte kunna spela en match är giltig, så skulle det vara denna:
 
/// 0221
 

Minisemla och chokladkaka

Berget - KIS 1-14 (1-5)
 
Programenlig seger för oss. Berget, som för dagen var förstärkta av Norevik och Nykvist från A-laget Gustavsberg, hade det jobbigt mot slutet av matchen och vi fick in fyra mål och missade en straff sista kvarten. Förstärkning förresten, Nore åkte på en rejäl propp tidigt i matchen, av linjemannen. Nore klev av och letade efter luften. Han kved och fick ur sig: "Han spände sig, det gjorde inte jag". Bergets tränare: "Vet väl inte du hur man gör..."
 
Vårat spel var till en början ganska dåligt men ju längre matchen led blev det bättre. Några anfall var sjukt fina, bollen gick som på ett snöre. Lovade tre returmål från Kvirres klubba, det blev fem mål totalt. Alla i andra halvlek.
 
Bloggens bollar:
3 bollar - Jimmy Limma, #36 Gustavsberg Bandy
Levererade en mini-semla av absolut världsklass till undertecknad. Bandyfamiljen och framförallt vi målvakter måste ta hand om varandra, vi är ett utdöende släkte. Hyllas den som hyllas bör, tack Muffe!
2 bollar - Sömsta
Leverade redan från uppvärmningen, då han med hjälp av en stege höll på att dekapitera Gurra och Dennis.
1 boll - Svessa
Gjorde en Kåberg så han tappa luften. Väl utförd enligt Kåberg.
  

I tisdags gjorde jag troligtvis min sämsta träning någonsin! Vad passande att det inträffade då vi bestämde oss för att betta lite före tvåmålsspelet. Vad var insatsen undrar ni? Följande:
 
3 dl socker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
150 gr smör
2 ägg
1½ dl hett vatten
 
Blanda de torra ingredienserna, sedan tillsätts det smälta, avsvalnande smöret. Äggen röres ihop för sig och blandas ner. Till sist tillsätts det heta vattnet. Gräddas i 175 grader i ungefär 30 minuter.
 
Mmm, joråsåatt. Stort grattis gula laget. Hoppas det smakar ikväll...
 

 
Nu har 30 minuter gått. Bildbevis hittas på Instagram: kisbandyalag.
 
/// 0221

RSS 2.0